Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
+1.500 klanten gingen je voor
Gratis verzending binnen NL!
Gratis verzending vanaf ā‚¬50 in BelgiĆ«!
100% Veilig betalen met o.a. iDeal & Bancontact

Waarom graven honden in hun mand?

Waarom graven honden in hun mand?

Iedereen weet dat graven natuurlijk gedrag is voor honden. Het maakt voor honden geen verschil of zij de tuin overhoop graven of dat zij kuilen op het strand graven. Soms graven honden echter op ongebruikelijke plaatsen, waaronder hun mand. Maar waarom graven honden in hun mand?Ā  Na het opmaken van de slaapplek van je hond, is het frustrerend om te zien dat jouw hond ongecontroleerd in zijn of haar mand begint te graven. De reden kan per hond verschillen, maar de mees voorkomende reden voor je hond is om zijn ligoppervlak comfortabeler te maken. Dit doet jouw hond door zijn kussens en dekens te verplaatsen.

Waarom graven honden?

Er bestaan veel redenen waarom een hond in zijn kussens, dekens en manden gaat graven. Dit is dan ook de reden waarom sommige honden slechts af en toe graven, terwijl andere honden elke keer herinrichten. Hieronder staan enkele redenen waarom honden in hun mand graven.

Sommige hondenrassen houden van graven

In sommige gevallen kan het hondenras de reden zijn waarom jouw hond zo graag graaft. Voorbeelden van rassen die graag graven zijn Jack Russel, Cairn en Rat terriers, Teckels, Labradors en Golden Retrievers. Vaak gaat het dan ook om rassen die zijn gefokt om ratten te vangen en te jagen op konijnen. Tijdens het graven zul je dan ook zien dat jouw hond van het graven geniet.

Creƫren van een comfortabele slaapplek

Dit is de meest voorkomende reden dat honden graven! In veel gevallen graven honden in hun man om letterlijk hun bed op te maken. Een hond wil net als een mens hun mand zo comfortabel mogelijk maken, zodat hij kan gaan slapen. Het kan echter ook zo zijn dat je hond bang is voor onweer en dat zal hij een kuil in de mand proberen te graven, zodat hij kan schuilen.

Het verbergen van een speeltje of kluif

In veel gevallen zullen honden hun kluif niet in de tuin begraven, maar hij zou wel dingen die hij wil bewaren in zijn mand kunnen leggen. Als je hond dit doet dan wil hij voorkomen dat zijn baasje of een andere hond het afpakt. Dit gedrag zie je dan vaak in huizen waar meerdere honden zijn. Daarnaast kan dit de reden zijn waarom jouw hond ervoor kiest om zijn favoriete speeltje te verbergen.

Graven om angst te verzachten

Graven is voor veel honden hun natuurlijke gedrag, maar bij enkele honden kan dit ook komen door stress. Door te graven in hun mand wil jouw hond het gevoel van angst verzachten. Vaak zijn dit ook de honden dit veel energie hebben en door middel van graven wordt dat minder. Merk je dat jouw hond veel energie heeft en dit uit door te gaan graven in zijn mand? Geef hem dan een uitlaatklap om zijn energie kwijt te raken!

Jouw hond heeft last van vlooien

Het klinkt misschien gek, maar vlooien zijn irriterende kleine parasieten, en ze verspreiden zich vaak via beddengoed en kleding. Het kan dus zijn dat jouw hond last heeft van een vlooienplaag in zijn mand. Je hond zal niet beseffen dat het om vlooien gaat, maar het jeukende gevoel kan hij associƫren met het in zijn bed liggen. Dit resulteert er vervolgens in dat hij gaat graven of krabben om de jeuk te voorkomen.

Zou je graag meer te weten willen komen over het gedrag en de opvoeding van je hond? Klik hier en bekijk onze andere blogs!

Wij maken gebruik van cookies, klik op accept als je wilt doorgaan naar de site.