Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
+1.500 klanten gingen je voor
Gratis verzending binnen NL!
Gratis verzending vanaf €50 in België!
100% Veilig betalen met o.a. iDeal & Bancontact

Hoe voorkom je dat je hond achter fietsen aangaat?

Hoe voorkom je dat je hond achter fietsen aangaat?

Je wilt natuurlijk op een ontspannen en plezierige wijze met je hond wandelen, maar in sommige gevallen is dat onmogelijk. Vaak komt dat doordat je hond achter elke fiets aanrent. Wij als mens vinden een fiets een fijn vervoersmiddel, maar voor honden zijn fietsen de perfecte voertuigen om op te jagen. Een hond zou dan ook nooit begrijpen dat het jagen gevaarlijk kan zijn voor zowel de fietser als hemzelf. Merk je dat jouw hond dit gedrag vertoont? Probeer het dan direct af te leren! Hoe je dat het beste kunt doen, kun je in dit artikel lezen.

Hoe leer je je hond fietsers te negeren?

Het afleren is een proces bestaande uit verschillende stappen. Voor de effectiviteit is veel geduld en consistentie vereist en je hebt een vriend of familielid nodig die jou daarbij kunt helpen.

Stap 1: Laat je hond kennismaken met de fiets

Het is belangrijk om klein te beginnen, zodat je jouw hond geleidelijk aan kunt klaarstomen voor succes. Plaats je fiets tegen het huis of de tuinmuur en neem je hond mee de tuin in. Nu is het van belang om je hond de fiets te laten onderzoeken en beloon hem als hij rustig blijft. Dit blijf je doen tot dat je hond helemaal niet meer op de fiets reageert. Voor veel honden is dit een makkelijke oefening, omdat de fiets pas interessant wordt als hij beweegt.

Stap 2: Test zijn reactie op een bewegende fiets

Dit is het onderdeel waarbij je een vriend of familielid nodig hebt. Houd je hond aan de lijn en laat hem zitten. Vervolgens vraag je aan je vriend om in een normaal tempo met de fiets lang je hond te lopen. Ook bij deze stap geldt om dit meerdere keren uit te voeren en telkens te blijven belonen. Het herhalen van deze stap versterkt het kalme en rustige gedrag van je hond.

Stap 3: Fiets langs je hond

Vraag aan je vriend of familielid om op de fiets te stappen en langs je hond te rijden terwijl hij zit. Reageert je hond niet als de fiets passeert? Beloon hem dan. Als je hond naar de fiets toe beweegt, dan is het van belang om hem te corrigeren en een stukje weg te lopen. Wacht dan een paar minuten voordat je het weet opnieuw probeert. Bij deze stap moet je er telkens voor zorgen dat je hond leert om niet te reageren als een fiets langsrijdt. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je hem afleidt met iets lekkers of een speeltje.

Stap 4: Laat hem loswandelen met fietsers

Dit is de laatste stap om het jagen achter fietser volledig en succesvol af te leren. Begin enkel en alleen met deze stap als je hond aan de lijn geen aandacht meer aan fietsers geeft. Als dit het geval is dan kun je beginnen met oefenen. Laat je hond jouw volgen en leid hem af met speelgoed of iets lekkers. Vervolgens instrueer je vriend om stil te gaan staan en niks te doen als je hond toch achter hem aan rent. Niet bewegende fietsers zijn namelijk niet interessant voor honden.

Lees onze andere blogs die kunnen helpen bij het opvoeden van jouw trouwe viervoeter!

Wij maken gebruik van cookies, klik op accept als je wilt doorgaan naar de site.