Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
+1.500 klanten gingen je voor
Gratis verzending binnen NL!
Gratis verzending vanaf €50 in België!
100% Veilig betalen met o.a. iDeal & Bancontact

Hoe leer je een hond wandelen zonder trekken?

elastische hondenriem

Hoe leer je een hond wandelen zonder trekken?

Je kent het vast! Je bent aan het wandelen met je hond en je hond trekt enorm hard aan de riem. Dit is een veelvoorkomend gedragsprobleem bij honden, maar het is tegelijkertijd een probleem welke je redelijk eenvoudig kan oplossen. Denk bijvoorbeeld aan een elastische hondenriem die ervoor zorgt dat je hond minder snel trekt en de lijn mee rekt, zodat je hond automatisch korter bij je blijft.

Waarom trekt een hond aan de riem?
Veel hondeneigenaren denken dat het trekken aan de riem een teken is van dominantie, maar dat is niet helemaal waar. Een hond heeft verschillende redenen, waardoor het trekgedrag ontstaat, zoals:

  • De hond ruikt of ziet iets wat buiten het bereik van de riem ligt en wilt daar graag naartoe.
  • Het normale looptempo van honden kan hoger liggen dan dat van ons, waardoor er sneller spanning op de riem kan ontstaan.
  • Jonge honden trekken vaak aan de riem, omdat zij zich niet kunnen focussen op de baas.

Wat moet je absoluut NIET doen?
Een veel gevallen zullen hondeneigenaren een flink ruk aan de riem geven, want zij denken dat dit de oplossing is. Dit zal eventjes helpen, maar het is niet de oplossing om het volledig af te leren bij je trouwe viervoeter. Honden snappen vaak niet waarvoor zij gecorrigeerd worden en vooral als de baas na de correctie wel samen met hem in dezelfde richting verder loopt. Daarnaast zal het onnodig trekken ook kunnen leiden tot schade in het halsgebied van je hond.

Hoe kun je het “niet trekken” van je hond trainen?
De elastische hondenriem wordt veel gebruikt om de hond tijdens het wandelen kort te houden, zodat je hond leert om niet telkens te ver vooruit te lopen. Hierdoor is het voor de hond niet onduidelijk wat de lengte van de riem is en weet hij of zij waar de grens ligt. Om dit voor je hond nog duidelijker te maken, zou je met behulp van commando’s je hond het nog beter kunnen laten begrijpen.

Stop met lopen zodra je hond aan de lijn trekt
Een andere methode is de training ‘trekken = stoppen’. Deze training houdt in dat je stop met lopen zodra je hond trekt. Het is dan van groot belang om niets tegen je hond te zeggen. Dit zorgt ervoor dat je hond zijn beoogde doel niet kan bereiken en hiermee wordt hij gedwongen om zijn aandacht op jou te richten. Hierdoor zal je hond merken dat het trekken aan de lijn zinloos is en op de lange termijn zal hij of zij dit dan ook niet meer doen.

Ben je benieuwd naar de andere voordelen van de elastische hondenriem? Lees hier verder

Wij maken gebruik van cookies, klik op accept als je wilt doorgaan naar de site.