Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
+1.500 klanten gingen je voor
Gratis verzending binnen NL!
Gratis verzending vanaf €50 in België!
100% Veilig betalen met o.a. iDeal & Bancontact

Veilig hardlopen met je hond

veilig hardlopen met je hond

Je wilt gaan hardlopen met je hond, maar er gaan veel vragen door je hoofd waar je nog geen antwoord op hebt gekregen. Als je gaat hardlopen met je hond, dan wil je uiteraard dat je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Een kwalitatief goede hondenriem is uiteraard belangrijk om te hebben, maar dat is vanzelfsprekend. Hieronder beantwoorden wij een aantal vragen, zodat je zorgeloos kan hardlopen met je hond.

Is hardlopen goed voor een hond? 

Over het algemeen is hardlopen goed voor een hond, mits hij geen gezondheidsproblemen heeft zijn bouw het niet toelaat. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je hond goed naar je luistert, zodat er geen onveilige situaties ontstaan tijdens het hardlopen. Wij adviseren om voordat je start met hardlopen eerst een bezoek te brengen aan de dierenarts, zodat hij kan adviseren en een gezondheidscheck kan uitvoeren.

Hoe vaak mag een hond hardlopen?

Start je net met hardlopen met je hond? Dan is het verstandig om een trainschema aan te houden van maximaal 2 keer per week. Dit in combinatie met voldoende rust zorgt ervoor dat je hond voldoende tijd heeft om te herstellen. Na het hardlopen is het dan ook goed om net zoals bij een mens je hond rustig te laten uitlopen, zodat zijn spieren, ademhaling en hartslag weer tot rust komen.

Kan een hond te veel lopen?

Het is algemeen bekend dat sommige hondenrassen veel meer beweging nodig hebben dan andere. Bij grotere honden, zoals labradors, husky’s en herders is het belangrijk voor hun gezondheid om dagelijks een lange wandeling te maken. Bij kleinere honden zoals een Franse Buldog of mopshondje is het juist slecht voor hun gezondheid en doe je hun meer plezier met een kortere wandeling.

Hoe leer ik mijn hond hardlopen?

Het belangrijkste is dat je de hond het tempo laat bepalen, zodat je niet hard van stapel gaat. Een rustig tempo is voor honden een minst belastende beweging en dit kunne zij dan ook langdurig volhouden. Als je hond begint te rennen, dan weet je dat je te snel rent en dat je jouw tempo moet aanpassen. Verder is het verstandig om alleen in de vroege ochtend te gaan hardlopen, zodat het niet te warm is.

Wat te doen bij een hond die trekt tijdens het hardlopen?

Als je hond iets ziet tijdens het hardlopen dan wilt er graag naartoe en daardoor gaat trekken aan de riem. Tijdens deze momenten is het belangrijk om aandacht van je hond te krijgen en dit kan je doen door een geluidje te maken of iets lekkers aan te bieden. Zodra je hond zijn aandacht weer op jou en het hardlopen heeft gericht, wordt hij beloond en loop je weer verder.

Lees meer over hardlopen met je hond of Canicross in onze andere blogs!

Wij maken gebruik van cookies, klik op accept als je wilt doorgaan naar de site.