Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
+1.500 klanten gingen je voor
Gratis verzending binnen NL!
Gratis verzending vanaf €50 in België!
100% Veilig betalen met o.a. iDeal & Bancontact

Voelt jouw hond zich veilig?

Probleemgedrag bij honden wordt veelal veroorzaakt door achterliggende emoties. Denk hierbij aan verlatingsangst, blaffen naar onbekende honden en uitvallen naar visite. Voelt jouw hond zich veilig in huis? Dan zullen deze situaties zich niet voordoen en ervaar je hier waarschijnlijk geen last van. Dit is echter niet bij veel hondeneigenaren het geval en verschillende factoren kunnen hier een rol in spelen. In deze blog zetten we alle factoren op een rijtje.

 

Een veiligheidsgevoel wordt op een jonge leeftijd gecreëerd

Ben jij de eigenaar van een prachtige hond? Dan speel jij en de omgeving een belangrijke rol in het veiligheidsgevoel van je trouwe viervoeter. Als puppy ontwikkelt een hond een associatie tussen zijn emotionele toestand naar mensen, dieren en voorwerpen uit zijn omgeving. Bepaalde situaties zorgen ervoor dat een hond zich van nature ontspannen of juist angstig voelt. Het is belangrijk dat je hond deze associaties op een jonge leeftijd als positief ziet.

 

Hoe weet je of je hond zich veilig voelt?

Vertoont jouw hond bepaalde gedragingen als hij alleen thuis is, maar laat hij deze angsten niet zien als jij ook thuis bent? Dan is de kans groot dat hij zich veilig voelt bij jou en dat hij niet graag alleen is. Ook kan het zijn dat je hond helemaal in de stress is als specifiek ‘jij’ niet thuis bent. Dit komt vaak doordat jij de persoon bent die hem altijd uitlaat, eten geeft en verzorgt. Hierdoor wordt de band des te groter en zal hij zich minder gestrest voelen als een ander gezinslid niet thuis is.

 

Hoe kan je het veiligheidsgevoel positief vergroten?

Het hebben van een goede band met je hond is natuurlijk heel fijn, maar het is ook belangrijk om andere prikkels te creëren waarbij jouw hond zich veilig voelt. Zorg ervoor dat je hond zich niet aan één specifieke prikkel hecht. Dit kun je op verschillende manieren realiseren, waaronder:

  • Verdeel de taken binnen je gezin. Denk hierbij aan het voeren, uitlaten en borstelen
  • Voorkom dat je hond je overal in het huis achternaloopt.
  • Stimuleer zelfstandig gedrag bij je hond.
  • Wees duidelijk en kritisch over de slaapplek van je hond.

 

Gebruik de factoren in je voordeel

Voelt je hond zich onveilig in specifieke situaties? Gebruik deze factoren dan in je eigen voordeel. Gebruik de prikkels om hem gemakkelijker in evenwicht te helpen, zowel op een jonge als volwassen leeftijd. Hieronder staan een aantal belangrijke tips:

  • Realiseer een veilige leefomgeving voor je hond, zodat hij zich bij angst kunt verstoppen.
  • Ontdek of je een bepaalde prikkel kunt toevoegen als je hond zich veilig voelt.
  • Plaats een bepaald voorwerp bij de hondendeken van je hond. Doe dit als je hond zich veilig en niet veilig voelen.

 

Ben je op zoek naar hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan het realiseren van een veilig en vertrouwd gevoel bij je hond? Klik hier en neem een kijkje op Quzi!

Wij maken gebruik van cookies, klik op accept als je wilt doorgaan naar de site.